pátek 6. února 2015

Vůl sem, kráva tam...

Vždy jsem obdivovala lidi, kteří umí s naším krásným jazykem pracovat a splétat slova do vět a souvětí, která na papír vykreslují linku příběhů. Nemám ráda, když někdo náš jazyk przní. A poslední dobou jsem přímo vysazená na potřebu některých jedinců používat výrazy, díky kterým působí jako ti poslední nevychovaní burani. Nedávno jsem jela MHD a ze slovníku skupinky slečen, které bych věkově zařadila maximálně na druhý stupeň základní školy, se mi orosilo čelo. Onen rozhovor bych shrnula asi tak, že jeden pohlavní orgán následoval druhý a na vše dohlíželi přežvýkavci. Tenhle článek píšu především kvůli tomu, že mě zajímá, zda je nás více takových, kterým vadí, když lidé kolem nich mluví sprostě… Nebo už jsem vážně tak stará? 



Hele vole, chápeš mě! Že jo, vole?


Ne, nechápu. Sedím doma a z vedlejšího pokoje ke mně doléhá monolog jednoho nejmenovaného youtubera prokládaný „skvostnou“ slovní výstelkou, kterou používá v běžném hovoru nejeden náš krajan. Ano,v uších mi tu zní kouzelné slovíčko vole, a dokonce i s ozvěnou, protože poslední dobou ho s oblibou používá (jako správná mladá dáma) i moje mladší sestra (asi v domnění, že je hrozně vtipná a "coooool"). Zní to hrozně. Působí to hrozně. A mě jen napadá: „Vy se neslyšíte?“ Občas si říkám, že některým lidem by prospělo, abych je nahrála na diktafón a pustila jim jejich rozkošný projev. Možný by si uvědomili, jak zní ostatním. Možná by jim stejně nedošlo, kde je chyba, když tak mluví půlka lidí v jejich okolí. 

Používání sprostých slov má prostě svoje hranice!


Aby bylo jasné, já se neřadím ke svatým jedincům, kterým nikdy přes ústa neprošlo nějaké to sprosté zvolání. Znáte to, když se bacíte kladivem do prstu, pak to jde samo a člověku se hned trochu uleví. Ale neskutečně mi vadí, když někdo používá sprosťárny v běžném hovoru. Já pro vás nejsem žádný vůl a prodavačka v potravinách vážně není "ta blbá kráva." Nemám ráda, když někdo nezná meze a kvůli tomu, že se mu něco zrovna nedaří, obohacuje hlasitým nadáváním slovník všech v okolí o nechutné výrazy, o které se ho nikdo neprosí. Co takhle trochu sebeovládání? Zvyšuje se mi tlak, když někdo tituluje lidi a věci hanlivými výrazy, které nelichotivě označují rozmnožovací orgány. Ne, není to normální! Vrchol všeho je, když to dotyčný dělá na veřejnosti a nejlépe tak, aby ho slyšela půlka náměstí. V takové chvíli se cítím opravdu nepříjemně, je mi za toho člověka trapně a mám chuť za sebou bouchnout dveřmi. Dotyčnému se možná „uleví" tím, že si zanadává, ale já mám okamžitě pěkně zkaženou náladu…  

Vadí vám, když lidé mluví sprostě? 



4 komentáře:

  1. No jéje! Dneska ráno zrovna v MHD za mnou seděli nějací mlaďoši, dívka a chlapec. Jejich mluva byla hodna krávy a vola - seděli za mnou a mluvili tak sprostě, že jsem se za ně styděla. Když vystupovali tak jsem si všimla, že to byli už staří mladí - tak kolem 30 let - a kupodivu krásně oblečení, on v šatech a ona též hezky nastrojená. Kdyby drželi "hubu" (promiň), vypadli jako slušný pár...kdyby...:-)

    OdpovědětVymazat
  2. No, mě tak trochu zkazila střední škola a literatura a to ta všemi opěvovaná "krásná beletrie". Bojím se, že je to prostředím a s jakými lidmi se stýkáš, jak moc si je necháš pustit do kůže. Tím nechci říct, že bych se bavila s burany, právě naopak- stačí, když je ten člověk nějakým způsobem šarmantní a až nechutně okouzlující v řeči a když své krásné monology čas od času protká nějakým vulgarismem ani ti to nepřijde. A pak se přistihnu, jak ty samé obraty a sprostá slova použiju taky. Pravda je, že jsem se začala hlídat.
    Pak jsou samozřejmě typy jak popisuješ a je ti na zvracení. Umí to zkazit náladu. Znám to ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Kdo dneska nemluví jak kanál, tak asi nezapadne, jinak si neumím vysvětlit.

    Kamarádky si mezi sebou říkají "kundo" a já se děsím, s čím mi budou chodit děti ze školy.

    Jednou jsem byla nucena poslouchat konverzaci tří náctiletých, byly to tři holky s a jeden kluk a měla jsem pocit, že kdyby vynechali sprostá slova, většinu času by jen mlčeli, tak jsou asi sprostý, aby řeč nestála.

    Jinak jsem ještě vyřízená z toho, když si říkají vole, dva lidi, co spolu chodí.

    OdpovědětVymazat
  4. Bohužel, tohle je dneska opravdu moda.. Moje 13 letá sestra vypouští z pusy slova, která já jsem v jejím věku ještě ani neznala :D a i teď mám někdy problém je vyslovit .. Samozřejmě, když si potřebuju zanadávat, umím ze sebe vysypat tisíce sprostých slov :D ale jen tak v mluvě by mě nikdy nenapadlo je použít..

    OdpovědětVymazat