neděle 1. února 2015

Ukliďme Česko!

Máte chuť udělat něco pro dobro naší planety? Uvažujete o zapojení se do dobrovolnické organizace a stále si nemůžete vybrat? Co vyčlenit jednu sobotu v dubnu na zametení s černými skládkami ve vašem okolí?




Když se v roce 2008 zrodil projekt Let's do it! vzbudil v Estonsku zájem mnoha nevládních organizací, obcí i politických uskupení, ze kterého vzešla skupina 50 000 dobrovolníků, kteří se společně rozhodli uklidit volně pohozený a nelegálně uložený odpad z přírody své země. Zmapování a úklid odpadu by v tomto rozsahu stál daňové poplatníky 3 roky čekání a značné finanční prostředky, ale díky tomuto projektu během několika hodin zmizelo z přírody Estonska s minimálními náklady 10 000 tun odpadků. Dobrovolnická akce byla natolik úspěšná, že vedla ke vzniku mezinárodní organizace, kterou dnes podporuje na 11 000 000 dobrovolníků ze 112 zemí světa. 

Od roku 2014 se na dobrovolnictví můžete podílet i vy! Česká odnož organizace Let's do it! je známá pod názvem Ukliďme Česko a její zakladatelé se za své aktivity v loňském roce stali držitelem Energy Globe Award ČR pro rok 2014. Během prvního ročníku se do projektu zapojilo 6 200 dobrovolníků, kterým se podařilo odstranit z našich lesů 350 tun odpadu z 280 míst naší republiky. V letošním roce by měla akce proběhnout 18. dubna a jejím cílem je nejen úklid, ale také zvýšení povědomí o problematice volně pohozeného odpadu a černých skládek. Takže pokud máte čas, neradi se v lesích brodíte nepořádkem a chcete udělat něco pro své okolí i přírodu, neváhejte a připojte se!

Žádné komentáře:

Okomentovat