neděle 21. října 2012

Zlo mezi námi

Jak si užíváte nedělní večer? Já si dala výborné kuřecí dušené s avokádem a cuketou (nevím, jak mě takhle kombinace napadla, ale byla to delikatesa) a teď se věnuji učení (jo, už zase... nebo spíš ještě pořád), a protože mám při práci ráda zvukovou kulisu, mrkla jsem na díly některých pořadů, které mi unikly, a právě teď mi před očima běží závěrečné titulky příběhu, o který bych se ráda podělila na následujících řádcích. 

"„Existuje mnoho způsobů, jak udělat lidem ze života peklo." 

Švédský film Zlo mezi námi (v originále Ondskan) můžete najít na csfd.cz mezi těmi nejlepšími. Konkrétně na 159. místě s hodnocením 86%, což už je opravdu slušné, vzhledem k tomu, že místní kritici díla filmařů opravdu nešetří. 

A o čem to vlastně je? Erik, kterého hraje Andreas Wilson, nemá lehký život. Žije se svou neprůbojnou matkou a nevlastním otcem, který jej po úvodních slovech: ,,Po večeři si o tom promluvíme," brutálně bije pokaždé, když se mu něco znelíbí. To se ale promítá i do Erikova chování, a tak je považován za problémového studenta. Po ošklivém incidentu se dostává do chlapecké internátní školy, kde studenti vyššího ročníku systematicky šikanují ty mladší, rozdělené podle příslušnosti k aristokracii, podle výše majetku a názorových postojů jejich rodin. V Erikovi probíhá boj. Na jedné straně se chce bránit ponižujícím praktikám na škole, na druhé straně mu za vzepření se místnímu systému hrozí vyloučení a tím by ztratil svou poslední šanci na dostudování. Starší studenti, včetně jejich vůdce, si brzy uvědomují, že Erik se sám tak lehce nepodřídí jejich nadvládě (fyzická šikana je,vzhledem k tomu na co je zvyklý z domova, neúčinná), a tak hledají jiný způsob, jak ho zlomit...


Pokud nemáte rádi filmy s vážnou tématikou, tak to pravděpodobně nebude přímo váš šálek kávy. Autoři představují trochu jiný druh zla, které samo o sobě bývá častým námětem pro filmová plátna. Takového "zla", které patří mezi ty nejhorší, protože pochází z lidí a těmi, kdo můžou zasáhnout, je přehlíženo a v horším případě i tolerováno. 





2 komentáře:

  1. no skvělou neděli jsi měla :D co je to mikroekonomie? :D
    já si jen udělala úkol na češtinu a na chemii, mám celý týden volníčko :) tak to nebudu moc hrotit
    máš zánět močáku nebo ledvin?:X nepříjemné :(
    díky za typ na film :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo, moc zajímavej předmět :D
      mě takhle speciální otravují jen somatologie a děsně podrobná chemie s biologií
      a je dobře,že už záněty nemáš :)

      Vymazat