úterý 7. srpna 2012

Co pomáhá na nachlazení?


Teplé dny, studené noci. Našemu tělu se prudce měnící teploty vůbec nelíbí, a tak mám kolem sebe poslední dobou spoustu posmrkávajících jedinců, kteří se shání tu po papírovém kapesníčku, tu po mentolových bonbónech, aby se vypořádali se škrábáním v krku, a někteří už své zdravotní problémy řeší i přípravky z lékárny. Nachlazení zkrátka dokáže i teď v létě pořádně potrápit. Jak se s ním vypořádat?

Zázvor = první pomoc

Ještě před dvěma lety byla první záchrana, po které jsem sáhla, když se začala hlásit nepříjemná bolest v krku, krabička prášků. Pak jsem ale objevila účinky „kouzelného kořene“ (můj mozek si ze záhadných důvodů odmítá zapamatovat slovíčko zázvor, a tak se tahle přezdívka, kterou jsem mu dala, u nás už zabydlela). Čaj připravený z oddenků zázvoru pomáhá při nachlazení, rýmě a tlumí i bolest v krku při angíně – už po prvním šálku se vám uleví. Takže pokud cítíte, že váš organismus začíná podléhat nemoci, zajděte si do zeleniny a připravte si čerstvý čaj z téhle rostlinky.
Jak na to? Část zázvoru oloupejte (stačí opravdu malý kousek cca 2-3 cm), nastrouhejte a zalijte vroucí vodou. Nechce vylouhovat. Nakonec oslaďte (samotný opravdu není žádná mňamka) cukrem nebo medem (můžeme dochutit i citronem). Pokud si čaj chcete ještě trochu doladit, můžete během louhování přidat hřebíček nebo kousek celé skořice.


Bezinky do boje!
Jako pomocníčka pro zázvor používám nám všem známou rostlinu. Černý bez roste na okrajích luk a silnic, a tak není těžké v době, kdy dozrávají jeho plody (od srpna do září) natrhat libovolnou zásobu. Zralé kuličky (které jsou za syrova mírně toxické!) téhle rostliny se dají použít při mnohých zdravotních problémech, protože obsahují velké množství užitečných látek. Existuje více způsobů zpracování (čaje, džemy…), já se zaměřím na  ten, který užívám a tím je:

Bezinkový likér: Na přípravu budeme potřebovat 2 litry otrhaných bezinek (takže se připravte na pořádnou piplačku, fialové ruce a zákeřné malé kuličky, které se budou snažit utíkat z misky), litr vody, kilogram cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 lžičky kávy a rum. Bezinky nejprve svaříme s vodou (15 – 20 minut), pak tekutinu přecedíme a důkladně vymačkáme přes síto. Povaříme s cukrem, přidáme dvě lžičky kávy a směs necháme krátce projít varem. Nakonec přimícháme do zchladlé šťávy ½ litru rumu. Likér nalijeme do lahví a uchováváme v chladu. Mlsné jazýčky mohou během vaření přidat vanilku, citron nebo skořici.

 (Na přípravu likéru existuje několik rozdílných receptů, proto je na kuchaři, aby si našel ten pro něj nejlepší.)

Žádné komentáře:

Okomentovat