sobota 17. října 2015

Paříž přitvrdila ve svém boji proti cigaretovým nedopalkům

Chcete vidět, jaké domácí úkoly má student ekonomické žurnalistiky? Rozhodla jsem se, že když už se s těmi texty patlám, tak vám sem hodím malou ukázku, která se mi hodí do rubriky životní prostředí. Následující článek má být zpráva na internetovou žurnalistiku, kterou jsem odevzdávala na minulou hodinu. Budoucí zájemci o studiu si tak můžou udělat obrázek o tom, co se od nich bude očekávat a kritici mi zase můžou říct, na čem bych měla zapracovat. :) 

UPOZORNĚNÍ: Pane kolego, pokud jste kontroloval zda odevzdaný článek není výsledkem plagiátorství a narazil na tenhle blog, pak vězte, že jsem vaše studentka a tohle je opravdu můj text. :D

Ve čtvrtek 1. října vstoupilo v Paříži v platnost nařízení, které se dotkne nejen domácích kuřáků, ale i nepořádných návštěvníků hlavního města Francie. Od tohoto měsíce může být za odhazování cigaretových nedopalků v ulicích metropole udělena pokuta ve výši 68 euro. Pařížská radnice tímto krokem reaguje na stále se zvyšující množství cigaretového odpadu, s kterým je spojen nárůst nákladů na úklid a znehodnocení tamního životní prostředí.

zdroj: cebus.cz


Správa hlavního města Francie již několik let bezvýsledně bojuje se záplavou cigaretových nedopalků. Při úklidu pařížských ulic a silnic je každý rok na 4 500 kilometrech sesbíráno na 350 tun cigaretového odpadu. Problém se citelně prohloubil po roce 2008, kdy zákon zakazující kouření na veřejných místech vyhnal kuřáky z barů a restaurací přímo do ulic francouzské metropole.

Jak uvádí prohlášení, kromě samotného vizuální znečištění města jsou tyto nedopalky také výrazným problémem pro životní prostředí, protože obsahují toxické látky, které se vsakují do půdy a vody. „Když například čistíme ulice, tyto odpadky končí v kanalizaci. Jelikož obsahují hodně chemických látek a rozkládají se velmi pomalu, v průměru pět až deset let, shlukují se, tvoří ucpávky a dlouhodobě znečišťují vodu,“ uvedl v roce 2012 po zavedení prvních pokut zástupce starosty pro čistotu města François Dagnaud. Problém se nepodařilo vyřešit. Pařížská radnice se proto rozhodla zpřísnit stávající opatření a zvýšit pokutu za znečišťování veřejného prostranství z původních 35 euro zavedených v roce 2012 na celých 68 euro, což je přibližně 1850 korun. Jeden odhozený nedopalek by tak pro nepořádného kuřáka měl cenu zhruba 10 krabiček cigaret.

Tato změna vstoupila v platnost 1. října letošního roku a byla doprovázena nejen informační kampaní ve spolupráci s bary a restauracemi, ale také instalací 30 000 nových odpadkových košů, které mají usnadnit dodržování vyhlášky.

zdroj: http://i.lidovky.cz/

Náměstek starosty Mao Peninou vidí ve zvýšení pokut cestu ke snížení výskytu nežádoucího chování kuřáků, kteří stále tvoří přes 30 % francouzské populace. „Cílem těchto pokut je donutit Pařížany a všechny návštěvníky, aby převzali zodpovědnost za své chování a stali se aktivními aktéry v udržování čistoty města,“ řekl Peninou.

Zůstává otázkou, zda zvýšení pokuty bude mít skutečně vliv na chování obyvatel. Ze statistik z minulých let se vyplývá, že dodržování čistoty v ulicích Paříže nebylo dosud dostatečně vymáháno. Přes zvyšující se množství cigaretového odpadu bylo v minulém roce na území metropole za znečišťování veřejného prostranství pokutováno pouze 25 000 osob. 

Co si myslíte o zákonu, který má omezovat kouření na veřejných místech? 
Myslíte, že systém pokut může opravdu fungovat? 



1 komentář:

  1. Cokoliv, co sníží počet kuřáků, nebo aspoň nedopalků na ulicích, bych uvítala.

    Jen tak mimo téma - prostě jsem ještě pořád nepochopila, proč někdo kouří. Jen od nás ze třídy si minimálně deset lidí denně zapálí...

    Snad by ten systém fungovat mohl, ale kolik systémů doopravdy funguje tak, jak by si to lidé přáli? :)

    Máte docela těžké úkoly, ale ty je plníš podle mého znamenitě.

    OdpovědětVymazat