čtvrtek 27. listopadu 2014

Jak jsme vrtěli zadečkem

Tak vám povím, že jsem nucena řešit veliké dilema. Mám jít dopsat seminárku, kterou mám v pondělí prezentovat, nebo mám trénovat kroucení mým zadečkem, protože poslední dva dny mi spousta mudrlantů ve svých internetových komentářích tvrdí, že u nás na škole to tak funguje, neboť je to jediná schopnost, kterou místní studentky disponují?


Kdo z Vás ještě neviděl, tomu doporučuji shlédnout video z letošní Miss VŠE, kterou pořádala organizace Studenta.cz v klubu SaSaZu. Považuji za nutné tohle zmínit, protože jsem se několikrát dočetla, že jde o akci pořádanou školou na půdě školy, což není pravda. Ano, mluvím o slavném videu zachycujícím soutěž v "twerkování," které se proslavilo především díky velkému zájmu našeho nejlepšího a nejkvalitnějšího zpravodajství televize Nova. Pochopili všichni mou ironii, že? Od tohoto okamžiku se mediální svět naplnil směsí článků a komentářů na adresu hlavních aktérek a celé školy. I já sama jsem bombardována připomínkami mého okolí, proto mám pocit, že se k tomu musím vyjádřit.

Abych pravdu řekla, tak existenci této soutěže jsem vzala na vědomí až po tom, co mi bylo přeposláno dané video. Ačkoliv jedna z "odbornic" přes charaktery studentů mi tvrdila, že na ekonomce projevujeme extrémní náklonnost k podobným soutěžím krásy, opak je pravdou, do této kauzy většinu z nás celá Miss VŠE prostě nezajímala a já osobně považuji podobné soutěže za celkem stupidní. Nicméně, pokud se to někomu líbí, je to jeho věc. Teď jsem ovšem společně s dalšími 20 000 studenty a absolventy spojovaná s aférou kolem disciplíny, kterou si pro finalistky připravil jeden ze sponzorů. Co k tomu můžu říct?

Začnu tím, že připouštím chybu na straně školy. Nerozumím tomu, proč vzdělávací instituce zaštiťovala soutěž, kde jako jeden z hlavním sponzorů figurovali lidé z něčeho tak informačně podřadného, jako je Extra.cz. Je to pro mě něco nepochopitelného a byla bych ráda, aby se to už neopakovalo, protože tohle chybné rozhodnutí už zpět vzít nemůžeme. Stejně tak si myslím, že děkan Národohospodářské fakulty, který každý rok vítězkám předává osobní dar a byl na akci přítomen, měl proti událostem vystoupit přímo na místě a nečekat na chvíli, kdy se podřadného tance jeho studentek chytí další bulvární kanál (nebudeme jmenovat). Do třetice bych vytkla samotným finalistkám, že víc z nich nepochopilo, o co se pan sponzor pokouší. Je smutné, že se do vystoupení nenechala zatáhnout jen jedna slečna.

Tak jsem si na hlavu nasypala popel a teď bych ráda řekla něco i k druhé straně barikády, protože mě na celém problému unavuje a rozčiluje ještě jedna věc:

Za poslední dva dny jsem se o sobě dočetla, že jsem úplně blbá slepice, které umí jen kroutit zadkem a dělat matraci svému nadřízenému. Dále chodím na školu plnou pochybných a naprosto nevzdělaných charakterů, které dělají ostudu vysokému školství a měli by nás rovnou zavřít, protože jsme stejně banda nevzdělatelných prostitutek, kterým se všichni ostatní vysokoškoláci smějí. A to jako vážně? Opravdu soudný člověk bude na základě jednoho videa hodnotit kvality dalších 20 000 studentů, nespočtu profesorů a absolventů? Skutečně je někdo schopný argumentovat tím, že mu to říkala Máňa Opičkovic, které to vyzradil Franta Vopršálek, který to má od kamarádky sestřenice jeho sousedky, která to četla na "těch internetech"... a ve stejné větě hodnotit něčí inteligenci? Nemohli by si kritici nejprve ujasnit, jaký je rozdíl mezi pořadatelem, sponzorem a tím, kdo je ochoten akci zastřešit? Když už chci veřejně hodnotit úroveň něčího vzdělání, tak bych si patrně sám neměl plést pojmy s dojmy a čerpat své informace z pochybných zdrojů. Čím to je, že se do nás teď pohoršeně trefují studenti instituce, která své kandidátky na krásku školy prezentovala na internetu fotkami ve spodním prádle? To nebylo pod úroveň vysokoškolaček? No jo, tehdy to vlastně nerozmával bulvár stále dokola s výživnými titulky. Zkrátka, opět se na tom vezou lidé, kteří nemají zameteno před vlastním prahem, a neználci jim vesele přizvukují a jsou neskonale šťastní, že si můžou do někoho kopnout a cítit se jako nadřazené existence...

A teď mě omluvte, jdu dopsat tu seminárku pro případ, že se paní profesorka s vrtěním zadečkem nespokojí...

2 komentáře:

  1. Prvně ti děkuju za skvělé komentáře na mém blogu! Moc mě potěšily a jsem ráda, žes ho navštívila. :)
    S touto kauzou jsem se kupodivu seznámila až včera odpoledne, kdy jsem četla celkem dobrý a trefný článek na webu Respektu, se kterým jsem upřímně řečeno stoprocentně souhlasila. Ano, bylo to sexistické a nevhodné. Nikdy by mě ale nenapadlo, jak to evidentně napadlo lidi v tvém okolí, generalizovat a kvůli tomu, v čem mělo prsty tak málo studentek, soudit celou školu, a dokonce i její absolventy. To by mě fakt ani nenapadlo, nechápu, že je někdo tak stupidní a zpochybňuje tak inteligenci všech studentů této školy.
    Nic si z toho nedělej, však ono to vyšumí. :)
    Musím říct - skvělý článek, píšeš naprosto úžasně. Máš velkou slovní zásobu, a tak tvůj článek je čtivý a zajímavý. Určitě tě navštívím častěji.

    OdpovědětVymazat
  2. Víš co mě na celé té kauze dojímá nejvíc? Jak teď všechny účastnice brečí, dělají ze sebe hrozné chudinky, jak ten "twerk" dělat vlastně ani nechtěly a pak vyleze na povrch, že měly šanci se této aktivity neúčastnit a využila toho jen jedna. To, je neskutečně k smíchu.
    Samozřejmě souhlasím s tím, že je dost sprosté házet teď celou školu do jednoho pytle a dát mu ještě nálepku "Bordel". Jenom proto, že si nějaký pan Novotný vymyslel jakousi parodii na twerk jen proto, aby svému "bulvárnímu" portálu udělal reklamu - což se mu ale podařilo naprosto znamenitě.

    OdpovědětVymazat